Fysioterapian menetelmistä löytyy apua tuki- ja liikuntaelimistön vammojen ennaltaehkäisyyn. Urheilukoirilla lihashuolto kuuluu jo osana valmennusohjelmaa. Tärkeää onkin omistajien ohjaaminen ja neuvominen omatoimisuuteen koiran hyvinvoinnin edistämiseksi. Omistajat pystyvät oppimaan erilaiset venytykset ja kotihieronnan. Esimerkiksi Tuki- ja liikuntaelimistön hoitamisesta hyötyvät lonkkanivelten löysyydestä kärsivät koirat. Fysioterapeutti laatii koiralle yksilöllisen jumppaohjelman, jonka avulla takaosan lihaksisto voidaan vahvistaa niveliä kuormittamatta. Vahva lihaksisto tukee niveliä paremmin.
Fysioterapia täydentää perinteistä eläinlääkintää erilaisten vammojen kuntouttamisessa. Erilaisten tuki- ja liikuntaelinten leikkausten jälkeen paranemista voidaan edistää fysioterapian keinoin. Apua löytyy myös niihin tilanteisiin, joissa koira säästää jotakin raajaa tai käyttää sitä virheellisesti, lihaksisto surkastuu ja toiset raajat kuormittuvat liikaa. Fysioterapialla voidaan vaikuttaa raajojen liikeratoihin. Esimerkkejä tällaisista tapauksista ovat murtumien jälkivaivat, irtopalaleikkaukset, nivelten puhdistusleikkaukset, ristisideoperaatiot ja Legg-Perthes-operaatio. Myös erilaisten pehmytkudosvammojen paranemista voidaan edistää fysioterapialla. Lihaksiston kovettumia ja jännitystiloja voidaan hoitaa käsin, venähdyksiä ja revähdyksiä taas mikrovirralla. Jännevammoista tyypillisin on pitkittynyt Biceps-tendiniitti, jonka lievitykseen fysioterapiakin soveltuu.
Fysioterapiaa voidaan soveltaa monenlaisiin tapauksiin täydentämään eläinlääkärin antamaa hoitoa, esimerkiksi
Koira kertoo, kunhan vain omistaja kuuntelee! Hälytyskellojen pitäisi soida, jos koira esimerkiksi:
Helpointa on toimia ennaltaehkäisevästi, ennen kuin mitään pahempaa sattuu. Keinot ovat halpoja, mutta silti tehokkaita. Seuraavassa muutamia vinkkejä.
Mitä monipuolisempaa liikuntaa koira saa, sitä kokonaisvaltaisemmin sen elimistö kehittyy. Yksipuolinen liikunta rasittaa aina samoja rakenteita. Epätasainen maasto opettaa koiraa liikkumaan koko kehoa käyttäen. Mitä paremmin työ jakautuu eri kudoksille, sen paremmin koira tulee rasitusta kestämään. Koiralla on noin 300 luuta ja 500 lihasta käytettäväksi. Mielikuvitus auttaa liikuntavaihtoehtojen miettimisessä!
Valjaat jättävät niskan rauhaan. Panta saattaa aiheuttaa esimerkiksi vetävälle koiralle niskaongelmia. Koiran pitäminen irti on paras vaihtoehto, mikäli siihen on tilaisuus.
Koirien esi-isistä sudetkin pysyvät liikkeessä, “jolkottelevat” saalistusmatkoilla. Myös koira tarvitsee verryttelyä ennen suoritusta. Varsinkin talvella ja etenkin autolla koulutuskentille tulevien kannattaisi liikutella koiria ennen harjoituksia. Elimistön kierrokset nostetaan hitaasti, jolloin keho pystyy mukautumaan rasitukseen vammautumatta. Suorituksen jälkeen “kierrokset” lasketaan kevyellä liikunnalla ennen kotimatkaa. Elimistö poistaa siten jäykkyyttä, joka seuraavana päivänä haittaa koiran liikkumista. Koirien välillä on yksilöllisiä eroja. Rasituksesta palautumista voidaan myös edistää hieronnalla ja erilaisilla venytyksillä.
Nuori koira tarvitsee kasvavalle koiralle sopivaa kevyttä rasitusta, jotta sen elimistö kestää aikuisena. Liikunta ja leikkiminen edistävät koiran kehittymistä vahvaksi. Muista tässäkin asiassa kohtuus!
Koiran rakenne vaikuttaa sen liikkumistapaan. Koiralla voi olla jokin yksilöllinen rakenteellinen ominaisuus, joka vaikeuttaa sen liikkumista. Esimerkiksi löysäranteinen koira kipeytyy hyppyjen alastulossa. Lajivalintaan vaikuttavat myös rotuominaisuudet: mäyräkoiralle voi tulla vaikeuksia pitkäselkäisyytensä vuoksi agilityradalla.
Terve koira liikkuu iloisesti! Koirakin on yksilö - mikä sopii naapurin koiralle, ei välttämättä sovi omalle koiralle.