Kylmän vaikutuksesta kankeus kudoksissa lisääntyy ja verenkierto ja aineenvaihdunta hidastuvat. Kylmä rauhoittaa tulehdusreaktiota. Kipu lievittyy kylmähoidolla. Kylmähoito on ENSIAPU erilaisiin venähdyksiin ja revähdyksiin. Vamma paranee sen nopeammin, mitä pienempi verenvuoto kudoksessa on. Kylmähoidoksi sopivat esimerkiksi kylmägeelit, jää, jäävesi ja lumi. Kylmä vesi 4-6 minuutin ajan jäähdyttää pinnalliset kudokset. Syvempiin kudoksiin päästään 6-12 minuutin kylmäyksellä. Juoksevalla vedellä vaikutus ei enää tehostu 20 minuutin jälkeen. Kylmäys toistetaan kahdesta kolmeen kertaan päivässä. Kylmähoito ei sovi hermovammoihin.
Lämmin vetristää ja vilkastuttaa kudosten aineenvaihduntaa. Kudosten venyvyys lisääntyy ja kipu lievittyy. Lämmin sopii kroonisten tilojen hoitoon. Kun vammasta on kulunut muutama vuorokausi, vaihdetaan kylmähoito lämpöhoidoksi. Lämpöhoito soveltuu nivel-ja lihasjäykkyyksiin, ylikuormitusvammoihin, rasituskipuun ja vammojen ennaltaehkäisyyn. Lämmönlähteeksi sopivat esimerkiksi lämpöpakkaukset, kääreet, loimet, lampaantaljat, lämmin vesi. 20 minuutin lämpöhoito vaikuttaa jo edullisesti. Lämpöhoito ei sovi tulehdustiloihin eikä ensiavuksi esimerkiksi revähdyksiin.
Kylmän ja lämpimän vuorottelu lisää kudoksien aineenvaihduntaa kaikkein tehokkaimmin. Täyttyneen nivelen sitkeä turvotus saa vauhtia 3-5 minuutin kylmäyksestä ja 3-5 minuutin lämpöhoidosta. Hoidon kokonaisajaksi riittää 15 minuuttia, mutta toistoja voidaan tehdä kolmesti päivässä.